Νέα της Ομοσπονδίας

Παγκόσμια ημέρα Θεάτρου - Μήνυμα

Νέα της Ομοσπονδίας

TEST6Μήνυμα Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου 2014
από τον Brett Bailey

Όπου υπάρχει ανθρώπινη κοινωνία, εκδηλώνεται το ακαταμάχητο Πνεύμα της Παράστασης.

Κάτω από δέντρα σε μικρά χωριά και επάνω σε υψηλού επιπέδου τεχνολογίας σκηνές σε παγκόσμιες μητροπόλεις· σε σχολικές αίθουσες και σε γήπεδα και ναούς· σε φτωχογειτονιές, σε αστικές πλατείες, σε κοινοτικά κέντρα και υπόγεια στα κέντρα μεγάλων πόλεων, οι άνθρωποι συγκεντρώνονται για να επικοινωνήσουν μέσα στους εφήμερους θεατρικούς κόσμους που δημιουργούμε, για να εκφράσουμε την ανθρώπινή μας πολυπλοκότητα, την ετερότητά μας, το ότι είμαστε τρωτοί, χρησιμοποιώντας τη ζωντανή μας σάρκα, την ανάσα μας, τη φωνή μας.

Μαζευόμαστε για να κλάψουμε και να θυμηθούμε, για να γελάσουμε και να αναπολήσουμε· να μάθουμε και να επιβεβαιώσουμε και να φανταστούμε. Για να θαυμάσουμε την άψογη τεχνική επιδεξιότητα και να ενσαρκώσουμε τους θεούς. Για να μας κόβεται η ανάσα από την ικανότητά μας για ομορφιά και συμπόνια και τερατωδία. Ερχόμαστε για να τονωθούμε και για να πάρουμε δύναμη. Για να γιορτάσουμε τον πλούτο των ποικίλων πολιτισμών μας και να διαλύσουμε τα σύνορα που μας χωρίζουν.

Όπου υπάρχει ανθρώπινη κοινωνία, εκδηλώνεται το ακαταμάχητο Πνεύμα της Παράστασης. Γεννημένο μέσα από την κοινότητα, φοράει τις μάσκες και τα κοστούμια των ποικίλων παραδόσεών μας. Αξιοποιεί τις γλώσσες μας και τους ρυθμούς μας και τις κινήσεις μας και ανοίγει ένα χώρο ανάμεσά μας.

Και εμείς, οι καλλιτέχνες που εργάζονται με αυτό το αρχαίο πνεύμα, αισθανόμαστε την ανάγκη να το διοχετεύσουμε μέσα από τις καρδιές μας, τις ιδέες μας και τα σώματά μας, για να αποκαλύψουμε τις αλήθειες μας σε όλο τους τον υλισμό και το ακτινοβόλο μυστήριό τους.

Μα, σε αυτή την εποχή που τόσοι πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται να επιβιώσουν και υποφέρουν κάτω από καταπιεστικά καθεστώτα και ληστρικά καπιταλιστικά συστήματα και αναγκάζονται να φύγουν μακριά από τις συγκρούσεις και τις κακουχίες· σε αυτή την εποχή όπου παραβιάζεται η ιδιωτική μας ζωή από μυστικές υπηρεσίες και λογοκρίνονται αυτά που λέμε από παρεμβατικές κυβερνήσεις· όπου  δάση καταστρέφονται, είδη εξαφανίζονται και ωκεανοί δηλητηριάζονται: Τι πραγματικά αισθανόμαστε την ανάγκη να αποκαλύψουμε;

Σε αυτό τον κόσμο της άνισης κατανομής εξουσίας, στον οποίο διάφορες ηγεμονικές τάξεις προσπαθούν να μας πείσουν ότι ένα έθνος, μία φυλή, ένα φύλο, μία σεξουαλική προτίμηση, μία θρησκεία, μία ιδεολογία, ένα πολιτισμικό πλαίσιο είναι ανώτερο από τα άλλα, ευσταθεί πράγματι να επιμένουμε ότι οι τέχνες θα πρέπει να αποδεσμευτούν από τα κοινωνικά θέματα;

Τι κάνουμε εμείς, οι καλλιτέχνες των ανοιχτών χώρων και των σκηνών, συμμορφωνόμαστε στις εξαγνισμένες απαιτήσεις της αγοράς ή χρησιμοποιούμε τη δύναμη που διαθέτουμε: για να καθαρίσουμε ένα χώρο στις καρδιές και τα μυαλά της κοινωνίας, να μαζέψουμε τους ανθρώπους γύρω μας, να εμπνεύσουμε, να μαγέψουμε και να πληροφορήσουμε και να δημιουργήσουμε ένα κόσμο ελπίδας και ανοιχτόκαρδης συνεργασίας;
Brett Bailey [μτφ.: Αγγέλα Χριστοφίδου]

Βιογραφικό του Brett Bailey

Ο Brett Bailey είναι ένας νοτιοαφρικανικής καταγωγής θεατρικός συγγραφέας, σχεδιαστής, σκηνοθέτης, δημιουργός θεατρικών παραστάσεων με κατασκευές και καλλιτεχνικός διευθυντής του THIRD WORLD BUNFIGHT. Εργάστηκε στη Νότιο Αφρική, στη Ζιμπάμπουε, Ουγκάντα, Αϊτή, Κονγκό, Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρώπη.
Τα φημισμένα εικονοκλαστικά, θεατρικά του έργα, που θέτουν ερωτήματα στη δυναμική του μετααποικιακού κόσμου, περιλαμβάνουν τα BIG DADA, IPI ZOMBI?, iMUMBO JUMBO, medEia και ORFEUS. Οι παραστάσεις του με κατασκευές περιλαμβάνουν τα EXHIBITs A & B.
Τα έργα του παρουσιάστηκαν στην Ευρώπη, Αυστραλία και Αφρική και έχει κερδίσει πολλά βραβεία, μεταξύ αυτών το χρυσό μετάλλιο για τον σχεδιασμό στην Prague Quadrennial (2007). Προήδρευσε της κριτικής επιτροπής της Διεθνούς Έκθεσης Σκηνογραφίας και Θεατρικής Αρχιτεκτονικής/ Prague Quadrennial 2011 και ήταν ένας από τους κριτές στον διαγωνισμό 'Music Theatre Now' του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου τον Μάρτιο 2013.
Σκηνοθέτησε την τελετή έναρξης του World Summit on Arts and Culture στο Γιοχάνεσμπουργκ (2009) και από το 2006 έως το 2009 τις τελετές έναρξης του Harare International Festival of the Arts. Από το 2008 έως το 2011 ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του South Africa's only public arts festival, 'Infecting the City', στο Κέιπ Τάουν. Το 2014 επιλέγηκε ως ο συγγραφέας του Μηνύματος της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.

 

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2014-Χίος

Νέα της Ομοσπονδίας

TEST6Η Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου (ΟΕΘΑ) εκπροσωπώντας 38 θεατρικές ομάδες στο Αιγαίο, σε συνεργασία  με το  Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο  Δήμου Χίου  διοργανώνει την Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014 στις 20.30 μ. μ. στην Αίθουσα Θεάτρου του Ο.Π.Κ.Χ. εορταστική εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2014, την οποία τιμά με μια παράσταση, που παρουσιάσθηκε στη Σύρο στο πλαίσιο της 25ης Συνάντησης Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γαλησσά Σύρου.  Η εκδήλωση, στην οποία θα παραβρεθεί και θα απευθύνει χαιρετισμό η πρόεδρος της ΟΕΘΑ κ. Μαρία Βενέτη, είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Χιώτισσας συγγραφέα και σκηνοθέτιδας Τίνας Παπαδοπούλου, εμβληματικής φυσιογνωμίας του Ερασιτεχνικού Θεάτρου στο Αιγαίο.
Κατά την διάρκεια της συγκεκριμένης εκδήλωσης, θα αναγνωστεί το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου 2014  και θα τιμηθούν το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου και οι θεατρικές ομάδες της Χίου, για την προσφορά τους στο Ερασιτεχνικό Θέατρο και τη στήριξη των στόχων της ΟΕΘΑ. Θα ακολουθήσει θεατρική παράσταση με το έργο

 

«Αλίμονο στους νέους» των Αλ. Σακελάριου και Χρ. Γιαννακόπουλου

από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γαλησσά Σύρου

σε σκηνοθεσία Γιάννη Δεσύπρη και σκηνικά κοστούμια Γιάννη Βέλλη.

Η εκδήλωση θα είναι με ελεύθερη για το κοινό.

 

Τακτική Γενική Συνέλευση 2014

Νέα της Ομοσπονδίας

pita1Η ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου έγινε στην Αθήνα το Σαββάτο 8 Φεβρουαρίου 2014. Παραβρέθηκαν 55 αντιπρόσωποι από 32 θεατρικές ομάδες- μέλη. (δύο από αυτές η «Λαϊκή Σκηνή Άνδρου» και η «Θεατρική Ομάδα Μήλου» ως νέα μέλη). Πριν την έναρξη της διαδικασίας κόπηκε η πίτα και το νόμισμα έπεσε στον  Θεατρικό Όμιλο Σύρου «Ο Σουρής».

Με ομόφωνη απόφαση των μελών, αποφασίσθηκε ως τόπος διεξαγωγής της 26ης Συνάντησης Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου η Λήμνος και για το 2015 να ετοιμάζεται η Τήνος. Παράλληλα το πρόγραμμα «Το θέατρο ταξιδεύει στην άγονη γραμμή» θα τρέξει εφέτος νωρίς, αφού έχει ήδη εγκριθεί από την Γ.Γ.ΑΙ.

 

Η Γενική Συνέλευση έκλεισε με την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου για τη διετία 2014-15 που έχει ως εξής:
Πρόεδρος: ΜΑΡΙΑ ΒΕΝΕΤΗ
Αντιπρόεδρος: ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΣΥΠΡΗΣ,
Γενική Γραμματέας: ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΚΑΣΙΟΥ
Ταμίας: ΜΑΡΙΑ ΦΟΥΤΣΟΥ
Ειδικός Γραμματέας: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΜΒΑΚΟΥΣΗΣ
Έφορος Υλικού: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΤΘΑΙΟΥ
Σύμβουλος – μέλος: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΑΦΙΛΙΠΠΟΥ

pita5a

 

 

 

 

 

pita3

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Νέα της Ομοσπονδίας

ΟΕΘΑ LOGO1ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ(α) Σύμφωνα με τα άρθρα 5,11,12,13,15,16,17,18,28-30 του καταστατικού μας, σας προσκαλούμε σε ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, που θα γίνει στην ΑΘΗΝΑ, στην Λέσχη του Συνδέσμου Συριανών Αθηνών (3ης Σεπτεμβρίου 56, 5ος όροφος) στις 5/2/2014 ως α' Γ.Σ. και ελλείψει απαρτίας σε β' Γ.Σ. (οριστική)

 

το Σαββάτο  8  Φεβρουαρίου
2014, ώρα 10.00πμ,


στον ίδιο τόπο και χρόνο και με τα ίδια θέματα ημερησίας διάταξης, ανεξάρτητα από τον αριθμό των παρισταμένων μελών.
Τα θέματα της ημερησίας διάταξης είναι:
1. Πεπραγμένα, διοικητικός και οικονομικός απολογισμός του Δ.Σ. για το χρονικό διάστημα  1/2/2013–31/1/2014. Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής. Έγκριση των παραπάνω και απαλλαγή του Δ.Σ. από κάθε διοικητική και
διαχειριστική ευθύνη.
2. Έγκριση προϋπολογισμού έτους 2014.
3 .Προγραμματισμός δράσεων έτους 2014.
4. Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής και5. ΕΚΛΟΓΕΣ για ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής
Επιτροπής

(β) Δικαίωμα να εκλέξουν και να εκλεγούν έχουν οι δύο τακτικοί αντιπρόσωποι των συλλόγων – μελών της Ο.Ε.Θ.Α. (ή οι αναπληρωτές τους), εφοδιασμένοι απαραιτήτως με πρόσφατη απόφαση διορισμού τους από το Δ.Σ. του συλλόγου τους. Σύμφωνα με το άρθρο 30 παρ. 1 του καταστατικού «Ο κάθε σύλλογος- μέλος εκλέγει δύο (2) τακτικούς και δύο (2) αναπληρωματικούς αντιπροσώπους στην Ο.Ε.Θ.Α. κάθε 2 χρόνια».
Όσοι από αυτούς επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα για εκλογή τους στα παραπάνω όργανα της ΟΕΘΑ πρέπει να συμπληρώσουν, να υπογράψουν και να στείλουν με Fax στο 22730 27506 και με e.mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. την συνημμένη δήλωση απαραιτήτως μέχρι την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014 για να καταρτισθεί εγκαίρως το ενιαίο ψηφοδέλτιο.

(γ) Σημειώνουμε ότι δικαίωμα εκπροσώπησης και συμμετοχής έχουν οι σύλλογοι – μέλη, που μέχρι την έναρξη της Γ.Σ. στις 8-2-2014, είναι ταμειακώς εν τάξει, δηλ. έχουν πληρώσει και την ετήσια συνδρομή 2013 (150 ευρώ). Προκειμένου να διευκολυνθεί το Δ.Σ. στο έργο του, θα παρακαλούσαμε τα μέλη μας, να καταβάλουν και την συνδρομή του 2014 (οι περισσότεροι έχουν πληρώσει για το 2013).

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΒΕΝΕΤΗ

 

ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ
στις ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ της ΟΕΘΑΟ/Η...............................................κάτοικος..............................
ως τακτικός αντιπρόσωπος του Συλλόγου

.........................................................................:............................

μέλους της ΟΕΘΑ, δηλώνω ότι κατά τις αρχαιρεσίες
της 8/2/2014 θέτω υποψηφιότητα για:

το Διοικητικό Συμβούλιο

ή

την Εξελεγκτική Επιτροπή

Στη................................./2/14

Ο/Η Δηλών/ουσα

(να διαγραφεί το όργανο που
δεν θέτετε υποψηφιότητα)

 

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΑΙΓΑΙΟΥ‏

Νέα της Ομοσπονδίας

ΟΕΘΑ LOGO1Η Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου με 36 μέλη –θεατρικές ομάδες από τους πέντε νομούς του Αιγαίου και σημαντική πολύχρονη πολιτιστική δραστηριότητα στα νησιά του Αιγαίου, με ομόφωνη απόφαση των μελών της

εκφράζει την αντίθεσή της για την επικείμενη υποβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής και του ρόλου της, ειδικά στο τομέα των πολιτιστικών δραστηριοτήτων

Τα τελευταία χρόνια η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, μας εμπιστεύθηκε τη διοργάνωση δύο σημαντικών πολιτιστικών γεγονότων, της «Συνάντησης Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου», που μετά από είκοσι πέντε χρόνια συνεχούς παρουσίας έχει γίνει πλέον πολιτιστικός θεσμός, και του προγράμματος «Το Θέατρο ταξιδεύει στην άγονη γραμμή», με παραστάσεις στα μικρά νησιά της άγονης γραμμής, που ξεκίνησε πριν επτά χρόνια. Με αυτές τις δράσεις εκπληρώνουμε τον βασικό στόχο της ομοσπονδίας, που είναι η προαγωγή της πνευματικής καλλιέργειας των κατοίκων των νησιών μας και η διαφύλαξη της πολιτιστικής μας ταυτότητας.

Οι δράσεις αυτές είναι σημαντικές για την Ελληνική Περιφέρεια ιδιαίτερα τη Νησιωτική, καθώς ενισχύουν τους δεσμούς μεταξύ των νησιών και δίνουν ζωή στα νησιά που τις φιλοξενούν πέραν της τουριστικής περιόδου ενισχύοντας οικονομικά τις τοπικές κοινωνίες. Πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε με επιτυχία στη Σύρο η 25η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου από 10 έως 20 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή 28 ερασιτεχνικών θιάσων και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, όπως συναυλίες, εκθέσεις, αφιερώματα και επιμορφωτικό πρόγραμμα. Στο δεκαήμερο της Συνάντησης επισκέφθηκαν τη Σύρο περισσότερα από 500 άτομα από 17 νησιά
του Αιγαίου για να συμμετάσχουν σε αυτή τη μεγάλη γιορτή του πολιτισμού και έδωσαν ζωή στην πόλη. 

Παρά τις επίμονες προσπάθειες που καταβάλαμε να ενισχυθούμε και από άλλους φορείς, όπως το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, τη Γενική Γραμματεία δια Βίου Μάθησης, την Περιφέρεια Β. Αιγαίου αλλά και από χορηγούς όπως ο ΟΠΑΠ, δεν βρήκαμε καμία ανταπόκριση. Αντίθετα για τη Γ.Γ. Αιγαίου & Ν.Π. η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου μαζί με την REGATA και του Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες  ήταν μια από τις κύριες θεσμικές της δράσεις.

Υποβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου θα σημάνει όλες αυτές οι δράσεις, που ενεργοποιούν τις δημιουργικές δυνάμεις των νησιών, να μείνουν στον αέρα. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που περνάει η χώρα μας. Το ζούμε καθημερινά στην προσωπική μας ζωή, αλλά δεν θέλουμε να δούμε τις προσπάθειες τόσων ανθρώπων, που στα απομονωμένα νησιά μας κρατούν τις σημαίες ψηλά να χάνονται.

Και η Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, με το προσωπικό που την στελεχώνει, εξυπηρέτησε πάντα ουσιαστικά αυτούς τους στόχους.

Με τιμή

ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Ε.Θ.Α.

 Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΑΡΙΑ ΒΕΝΕΤΗ (Σάμος)  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΕΦΤΕΛΗΣ (Μυτιλήνη)

ΤΑ ΜΕΛΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΣΥΠΡΗΣ (Σύρος), ΜΑΡΙΑ ΦΟΥΤΣΟΥ (Χίος), ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΚΑΣΙΟΥ (Κως), ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΤΘΑΙΟΥ (Πάτμος), ΑΝΔΡΙΑΝΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ (Σύρος)

 
Περισσότερα Άρθρα...


taksideuei 2014